Η Βάθεια

Βάθεια… ένας προορισμός που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε. Ένα χωριό έκπληξη. Καθώς διασχίζεις τη χερσόνησο της Μάνης, σε κάποια από τις στροφές της αντικρίζεις τη Βάθεια. Ένα χωριό σκαρφαλωμένο στη κορυφή ενός λόφου να αγναντεύει επιβλητικά τη θάλασσα, σε μια θέση κλειδί, χαρακτηριστικό δείγμα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής αλλά και ένας θησαυρός για ολόκληρη την ιστορία της Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Παρκάρετε  το αυτοκίνητό σας στην άσφαλτο και περπατήστε το στενό δρομάκι που διασχίζει όλη τη Βάθεια.
Οι Πύργοι και τα πυργόσπιτά της, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, με μικρά σοκάκια ανάμεσά τους, με εκκλησία, πλατεία, οχυρωμένες κατοικίες και πολεμόπυργο,  με μικρά παράθυρα, με πολεμίστρες και ζεματίστρες,  έτοιμοπόλεμοι πάντα για να αντιμετωπίζουν τον ενδεχόμενο εχθρό και όλο μαζί αυτό το κτηριακό σύνολο να γίνεται ένα απροσπέλαστο οχυρό.

Η Βάθεια κτίστηκε κυρίως  το 18ο αιώνα και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της  τον 19ο αιώνα. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με την πειρατεία. Στα τέλη του 19ου αιώνα ερημώνει και ξαναζωντανεύει μετά την αναστήλωσή της από τον ΕΟΤ και μετατρέποντας τους πύργους της σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Ο χρόνος όμως περνάει γρήγορα και μετά από 10 χρόνια οι πύργοι ξαναγυρίζουν στους ιδιοκτήτες τους για να εγκαταλειφτούν για άλλη μια φορά. Η Βάθεια απέχει 33 ΚΜ από την Αρεόπολη.

Διαμονή στη Μάνη
Κτήμα Καραγεώργου
Αρεόπολη Μάνη Λακωνίας
Τηλ. 2733051368
Fax 2733051328
http://mani.ktimakarageorgou.gr
email: info@ktimakarageorgou.gr


Comments are closed.

Book now Ktima Karageorgou