Η Μονεμβάσια

Μονεμβάσια, περίφημη καστροπολιτεία που ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου. Τα ονόματά της πολλά όπως και οι αφέντες της κατά το πέρασμα των αιώνων.
Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μονεμβασιά, Μαλβάζια, Μαλβαζούι, Άκρα Μίνωα, Μικρό Γιβραλτάρ, Βράχος. Παλιά ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά το οποίο το 375 μΧ αποκόπηκε, μετά από ένα τρομερό σεισμό και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.  
Ο οικισμός περιβάλλεται από ένα προστατευτικό τείχος σε σχήμα Π με δύο πύλες στα ανατολικά και δυτικά και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα.Η καίρια θέση της Μονεμβάσιας στο θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης την καθιστά, στο πέρασμα του χρόνου, περιζήτητο στόχο από αυτοκράτορες, βασιλιάδες, σουλτάνους  αλλά  και πειρατές. Ισχυρές οχυρώσεις, επιβλητικά πέτρινα σπίτια, σημαντικές εκκλησίες αποδεικνύουν περίτρανα τη δόξα που γνώρισε η Μονεμβάσια. Η Μονεμβάσια αποτελείται από δύο οικισμούς, την Επάνω πόλη που είναι χτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου και την κάτω πόλη που είναι κτισμένη στη βάση του. Στο παρελθόν και οι δύο ήταν κλεισμένοι μέσα σε γερά τείχη του κάστρου και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μια προφυλαγμένη σκάλα λαξευμένη στο βράχο. Στην  επάνω Πόλη το μοναδικό μνημείο που σώζεται είναι ο Ναός της Αγίας Σοφίας ενώ η κάτω Πόλη διατηρεί το μεσαιωνικό  χαρακτήρα της.

Κατά την είσοδό σου στη μαγική καστροπολιτεία από την κεντρική πύλη και ανηφορίζοντας τα πέτρινα καλντερίμια, το ρολόι σταματά και το μυαλό σου ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ανάμεσα σε λαμπρούς αυτοκράτορες και μάχες πειρατών. Φτάνοντας στην κορυφή του βράχου, το δυνατό αεράκι θα σε δροσίσει και η θέα του Μυρτώου πελάγους θα σε αποζημιώσει.

Διαμονή στη Μάνη
Κτήμα Καραγεώργου
Αρεόπολη Μάνη Λακωνίας
Τηλ. 2733051368
Fax 2733051328
http://mani.ktimakarageorgou.gr
email: info@ktimakarageorgou.gr


Comments are closed.

Book now Ktima Karageorgou