Το Οίτυλο

Μόλις 10 χμ από το Κτήμα Καραγεώργου, με κατεύθυνση προς την Καλαμάτα συναντάμε το Οίτυλο, από όπου πήρε και το όνομά του ο Δήμος Οιτύλου. 

Το Οίτυλο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Μάνης, χτισμένο αμφιθεατρικά σε έναν οχυρό λόφο στα βορειοδυτικά του κόλπου του Οιτύλου. Η στρατηγική του θέση, του επιτρέπει να ελέγχει το πέρασμα προς τη Μεσσηνία αλλά και όλο το κόλπο και αυτό το καθιστά σταθμό στα δρώμενα της ιστορίας από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Το  Οίτυλο, αναφέρεται στα Ομηρικά έπη ως τμήμα του  βασιλείου  του Μενελάου και από τον Παυσανία ως μια από τις κυριότερες πόλεις του «κοινού των Ελευθερολακώνων». Μετά τη πτώση του Βυζαντίου, εγκαθίστανται επιφανείς οικογένειες όπως οι Κομνηνοί (Σταφανοπουλαίοι) και Μεδίκοι ή Γιατριάνοι. Το 1770, στο Οίτυλο, ο Θεόδωρος Ορλώφ μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκινούν την επανάσταση, τα Ορλοφικά.  Στη  Μονή Ντεκούλου, μια εντυπωσιακή εκκλησία του 17ου αιώνα που δεσπόζει μπροστά από το Οίτυλο, υπογράφηκε η σχετική συμφωνία. Στις 25 Δεκεμβρίου γίνεται στο Οίτυλο η μεγάλη γιορτή των Μεδίκων-Γιατριάνων. Γιορτάζουν την αναγέννηση ενός δεσμού ΑΓΑΠΗΣ που ενώνει με εντολή των Γεναρχών τους, όλα τα μέλη της οικογένειας και επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο «το μυστικό της κυρούλας» κλεισμένοι, σε μια ξεχωριστή αίθουσα μόνο για τους άντρες.
Στους πρόποδες του Οιτύλου, βρίσκεται το επίνειο του, το Καραβοστάσι. Ονομάστηκε και «μικρό Αλγέρι» γιατί έγινε ορμητήριο πειρατών. Λένε πως είναι η πατρίδα του τρομερού πειρατή Σοκρατίβ ενός ήρωα του βιβλίου του Ιουλίου Βερν που είχε αναφλέξει όλο το Αιγαίο.
Εξάλλου πολλοί από τους οπλαρχηγούς της επανάστασης είναι γνωστό ότι ήταν και αυτοί πειρατές και είχαν την έδρα τους στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης.
Απέναντι από το Οίτυλο, σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται το κάστρο της Κελεφάς. Κτίστηκε από τους Τούρκους το 1670 ενώ το 1685 οι Μανιάτες και οι Βενετοί το κυριεύουν και το κάνουν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της περιοχής. Το 1715 παραδόθηκε στους Τούρκους με συνθήκη αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Διαμονή στη Μάνη
Κτήμα Καραγεώργου
Αρεόπολη Μάνη Λακωνίας
Τηλ. 2733051368
Fax 2733051328
http://mani.ktimakarageorgou.gr
email: info@ktimakarageorgou.gr


Comments are closed.

Book now Ktima Karageorgou